Lazarus c.s.

zombie-hipsters-01-wij-stierven-voordat-het-cool-wasDe eerste zombie was Lazarus, door niemand minder dan Jezus zelf ‘ondood’ gemaakt en sindsdien patroonheilige van de lepralijders. Zo staat het in Johannes 11: “De gestorvene kwam naar buiten, de voeten en handen gebonden met grafdoeken.” Een gestorvene die naar buiten kan komen: dat moet een zombie zijn.

Je kunt je afvragen wat nou de aantrekkingskracht is van dit onsmakelijke specimen uit het griezelkabinet, maar feit is dat er vele honderden zombiefilms en -strips bestaan en dat het genre is al behoorlijk oud is. In 1932 verscheen de expressionistische film White Zombie met Bela Lugosi in de hoofdrol en in 1953 tekende Bill Everett het verhaal Zombie voor het tijdschrift Menace. De ondoden zijn zich sindsdien blijven vermenigvuldigen en lenen nu hun naam aan de kaskraker Walking Dead, die behalve als beeldverhaal maar ook als tv-serie razend populair is. De serie is in 2003 bedacht en geschreven door Robert Kirkman (1978). Aanvankelijk was het artwork in handen van Tony Moore, later nam Charlie Adlard het van hem over, ook al is hij de mindere tekenaar. Niettemin heeft Image Comics al 50 miljoen boekjes verkocht in 30 talen, en ook de Nederlandse editie van Uitgeverij Silvester loopt als een trein: eind dit jaar verschijnen deel 22 en 23.

Held van het verhaal is politieman Rick Grimes, die uit een coma ontwaakt en ontdekt dat de wereld is veranderd in een post-apocalyptische hel vol moordzuchtige zombies. Buiten de stad Atlanta is een klein kampement met overlevenden die de aanvallen van groepen ondoden moeten trotseren om levensmiddelen te halen. Daarom zegt Robert Kirkman over zijn creatie: “Het is géén horrorstrip, ik zie het meer als een survival-avontuur. Het verhaal gaat meer over hoe Rick probeert te overleven, dan over zombies die opduiken en je aan het schrikken maken.” Verrassend is dat de dynamiek van de strip helemaal niet voortkomt uit de strijd met de zombies, maar uit de oorlog die Rick en de zijnen voeren met de Saviors van Negan, een rivaliserende bende. Eigenlijk gaat Walking Dead dus over een gang war, met het barokke zombievolkje (verminkte gezichten, rottende kadavers) als randversiering. Voor wie het verhaal metaforisch wil duiden: de dreiging van de ondoden symboliseert de angst voor immigranten, de ruziënde bendes staan voor de Democraten en Republikeinen. Intussen is het grote raadsel van dit epos waardoor de massale zombieficatie eigenlijk is veroorzaakt: een vraag waarop Robert Kirkman nog steeds geen antwoord heeft willen (en kunnen) geven.

Intussen zijn er op de Nederlandse zombiemarkt meer mensen die een graantje willen meepikken. Het stripboek Zombie Hipsters valt volgens Uitgeverij Syndikaat in de categorie humzomfostri oftewel ʻhumoristische zombie foto stripʼ, en is getekend resp. gefotografeerd door Daniel Arruda Massa. Meliger dan melig, maar in een genre waar over the top het nieuwe normaal is, mag je daar niet over klagen. Zombiejongen en zombiemeisje zitten in een hippe maar lege lunchroom. Zegt de zombiejongen: ʻHet lijkt hier wel uitgestorven.ʼ

Walking Dead Hel breekt los, Robert Kirkman en Charlie Adlard, Uitgeverij Silvester, € 19,95, ISBN 9789463060202, ***

Zombie Hipsters, Daniel Arruda Massa, €  Uitgeverij Syndikaat, ISBN 9789078403401, **

Geplaatst in Volkskrant
Categorieën
Spring naar toolbar