Koning met erotomane uitstraling

tijgerIs het toegestaan de majesteit af te beelden in flagrante delicto? In gewoon Nederlands: mag je een tekening van Willem-Alexander die het met Maxima doet gewoon publiceren? Uitgeverij Sherpa neemt het risico en lanceert op 3 april het stripboek ‘De papieren tijger’ van Mark de Jonge, waarover nadrukkelijk wordt gesteld dat “gelijkenis met bestaande personen niet is uitgesloten”. Die personen zijn, behalve het koninklijk paar, Jan Wolkers, Geert Wilders en het voltallige team van Oranje zoals het in 2010 aantrad in Zuid-Afrika. Alsof dat nog niet bizar genoeg is, zien oplettende lezers ook nog Maradona, Messi, Lady Di en Eric de Noorman voorbijkomen.

Wat het meest nieuwsgierig maakt zijn natuurlijk de platen waarop onze vorst vrijend wordt afgebeeld. Op de titelpagina figureert Willem-Alexander – of iemand die sterk op hem lijkt – met een van genot vertrokken gelaat terwijl zijn kroon achterover valt, waarna Mark de Jonge het verhaal aanvangt met: “Over een koning die niet kon wachten… en over het maken van een kunstwerk.” In een notendop is hiermee het hele sprookje verteld. De tijger is in dit boek het symbool van Willem-Alexanders koninkrijk en Maxima eist dat er een kunstwerk wordt gemaakt waarin tijgers de hoofdrol spelen. Zolang dat kunstwerk niet af is, zal er niet gevreeën worden! Het moet worden vervaardigd door De Plaatjesmaker, in wie wij Jan Wolkers herkennen, die hier een hoofdrol speelt omdat Mark de Jonge hem bewondert om zijn “markante kop en erotomane uitstraling”.

In dit toch al excentrieke verhaal fungeert Geert Wilders als de raadsheer die de betaling van het kunstwerk coördineert. Wel ironisch dat de provocateur Wilders uitgerekend in dit uitdagende stripboek als een brave boekhouder wordt opgevoerd. Intussen kun je je afvragen of De Jonge problemen gaat krijgen met dit vrijpostige werk. Bernhard Holtrop alias Willem kreeg lang geleden, in 1966, een boete van 200 gulden wegens majesteitsschennis nadat hij koning Juliana als prostituée had getekend. Hans Teeuwen daarentegen kon in 2004 ongestoord zijn show ‘Industry of Love’ afdraaien, waarin hij toch grove dingen deed met de toenmalige vorstin Beatrix. Vergelijk dat eens met de Marokkaanse cartoonist Khalid Gueddar, die in 2010 drie jaar voorwaardelijk kreeg voor het tekenen van een nééf van de koning en een boete van 3 miljoen dirham moest betalen.

De uitgever van ‘De papieren tijger’, Mat Schifferstein, vermoedt dat het in Nederland niet zo’n vaart zal lopen: “Als je ziet wat er op Youtube aan filmpjes verschijnt, is dit milde satire. Het is gewoon een verhaaltje over een koning en een koningin en ondanks de gelijkenis heeft het inhoudelijk niets te maken met de echte personen. Ik ga ervan uit dat er geen problemen over ontstaan, anders zou ik het niet hebben uitgegeven.” Toch zal tekenaar De Jonge, die drie jaar aan zijn boek gewerkt heeft, ´n beetje op een succès de scandale hopen. Mocht het met een sisser aflopen, dan kan hij zijn boek altijd nog aan fans van het Nederlands elftal slijten.

‘De papieren tijger’, Mark de Jonge, Uitgeverij Sherpa, ISBN 978-90-89880-57-4, 48 pagina’s, € 24,95, 3*. Dit artikel stond op 3 april in de Volkskrant.

Geplaatst in Volkskrant
Categorieën
Spring naar toolbar