Khalid Gueddar strijdvaardig als altijd

Khalid Gueddar (41), die in 2012 nog deelnam aan mijn tentoonstelling ‘Chouf! Qra! Cartoons en strips in de Arabische wereld’ in het Persmuseum te Amsterdam, heeft afgelopen week politiebescherming gevraagd na doodsbedreigingen te hebben ontvangen. Gueddar plaatste op zijn Facebookpagina een karikatuur die was getekend door de Jordaanse schrijver-journalist Nahed Hattar, die vorige week werd doodgeschoten op weg naar de rechtbank in Amman (Jordanië).

Khalid Gueddar met Baboubi
Khalid Gueddar met Baboubi ©

‘De bedoeling van het plaatsen van die tekening op social media was informatie verschaffen en eer betonen aan een man die zijn leven heeft gegeven voor de vrijheid van het tekenen’, aldus Gueddar. ‘Ik merk dat het tekenen in de islamitische wereld voortdurend onder druk staat. Ik had deze bedreigingen helemaal niet verwacht, want je komt de tekening overal op internet tegen. Bovendien had ik er geen eigen commentaar bij gezet, behalve een citaat van tekenaar Charb.’ Het citaat luidt: ‘Volgens mij heb ik niemand met een viltstift onthoofd. Ik breng geen levens in gevaar. Als fanatici een smoes nodig hebben om hun geweld te rechtvaardigen, vinden ze er altijd wel een.’ Charb was hoofdredacteur van Charlie Hebdo en werd op 7 januari 2015 vermoord door terroristen.

Gueddar: ‘Natuurlijk heb ik de politie ingelicht, omdat ik de dreigementen serieus neem. Ik heb aangifte gedaan en ik ben op het hoofdbureau van de politie in Casablanca geweest voor het opmaken van een proces-verbaal. De verantwoordelijkheid van de politie gaat niet zover dat ze een lijfwacht moeten sturen, maar ik heb een telefoontje gehad dat ze hun werk doen en ik me geen zorgen hoef te maken. Op dit moment gaat het goed met me, maar ik ben minder mobiel dan anders en blijf alert.’

Normaal gesproken is Khalid Gueddar geen vrienden met de politie. In 2009 werd hij veroordeeld tot drie jaar celstraf en een hoge boete wegens het beledigen van het Marokkaanse koningshuis. Gueddar had in een cartoon de draak gestoken met een neef van de koning, Moulay Ismail, die net met een Duitse vrouw was getrouwd. Hij tekende Moulay zittend op een bruidstroon die was versierd met de davidster. Veel buitenlandse tekenaars publiceerden tijdens zijn proces solidariteitsbetuigingen op internet. Vooral de bekende Franse cartoonist Plantu van Le Monde maakte zich sterk voor zijn Marokkaanse collega.

In mei van dit jaar begon Gueddar met een nieuw satirisch weekblad, Baboubi, weer gewoon op papier, nadat hij eerder een digitale variant probeerde op te zetten. Baboubi is zeer kritisch op de Marokkaanse politiek. In 2012 werd Gueddar opgepakt wegens openbare dronkenschap en veroordeeld tot drie maanden cel. Hij heeft altijd volgehouden dat deze veroordeling een politiek karakter had en bedoeld was om zijn satirische initiatieven te hinderen.

Inmiddels is alweer het achttiende nummer van Baboubi verschenen. Op het omslag staat: ‘Verkiezingsstrijd als markt’, waarbij de draak wordt gestoken met regeringspartij PJD. Gueddar zal er niet alleen maar vrienden mee maken.

Dit artikel stond op 5 oktober in de Volkskrant.

Geplaatst in Volkskrant
Categorieën
Spring naar toolbar