Het Uur der Verzinsels

uuruFantasy vormt een omvangrijk segment binnen de Nederlandse stripcultuur. Uitgeverijen L, Arboris en Silvester brengen langlopende reeksen op de markt met barokke titels als Lanfeust van Troy 4 – De paladijn van Eckmül door Didier Tarquin, Krän 2 – De Waloe-Waloe urn van Eric Herenguel of Atalante 5 – Calaïs en Zeres van tekenaar Crisse. Doorgaans proberen deze series zover mogelijk van de alledaagse werkelijkheid weg te zweven, maar soms zit er iets tussen dat een minder escapistisch spel speelt met waarheid en fictie. “Stel dat de geschiedenis een andere wending had genomen…” Zo introduceert Uitgeverij Silvester de serie ‘Uur U’, waarvan nu het zesde deel verschijnt, met een veelzeggend vraagteken in de titel: ‘Verbeelding aan de macht?’ Fred Duval en Jean-Pierre Pécau zijn de schrijvers van deze reeks en hebben een alternatieve versie van mei ’68 voor ogen, toen linkse intellectuelen op de barricaden klommen en een vrijere maatschappij opeisten.

In de samenzweringstheorie van de auteurs gaat achter het revolutionaire elan van die dagen een cynische waarheid schuil, waarbij de Franse studentenleider Daniel Cohn-Bendit en latere machthebbers als Mitterand en Chirac door en door corrupt blijken en het volk paaien met artistieke hoogstandjes. Terwijl de gewone Parijzenaar zich vergaapt aan psychedelische bouwwerken die als paddestoelen opschieten uit de post-revolutionaire ruïnes, verdelen de politieke kopstukken de macht en de baantjes. Het Grote Graaien, de plaag van onze huidige economie, is toen al begonnen, lijken de schrijvers te willen zeggen.

Eerdere delen van ‘Uur U’ gingen over een variant van de Koude Oorlog met een communistische bezetting van Noord-Frankrijk; over een moordaanslag in Dallas, waarbij niet Kennedy maar Nixon het slachtoffer is; over Russen op de maan (de VS hebben het nakijken) en over een andere uitkomst van de Eerste Wereldoorlog, die echter zo onbegrijpelijk is dat hij niet valt na te vertellen. Hier blijkt namelijk een zwakte van de formule, die berust op een bijna vanzelfsprekende kennis bij het lezerspubliek van de werkelijkheid die verdraaid wordt. De landing van de Apollo 11 op de maan in 1969 is een iconische gebeurtenis, waarvan velen beelden in hun hoofd hebben. Er kunnen in de strip moeiteloos grapjes over worden gemaakt, want wanneer de Amerikaanse capsule is getorpedeerd door een meteoriet, luidt het commentaar: “Een piepklein steentje voor de Melkweg. Een verdomd groot rotsblok voor het Apollo-programma!” Maar wanneer het gaat om een ver-van-je-bed-show als het einde van WOI moeten de tekstschrijvers zoveel complicaties uitleggen en personages introduceren, dat je allang niet meer in de gaten hebt wat nu de historische werkelijkheid is en wat de fictie. En dus haal je je schouders er over op. Lady Diana in een Parijse tunnel, naast de zoon van Mohamed Al Fayed: was dat niet uitdagender geweest dan generaal Clémenceau bij Étoile?

‘Uur U 06 – Verbeelding aan de macht’, Fred Duval & Jean-Pierre Pécau (tekst), Mr. Fab (tekeningen), Uitgeverij Silvester, ISBN 9789058858030, € 16,95***. Vertaling Marc Mergeay. Deze recensie stond op 24 augustus in de Volkskrant.

Geplaatst in Volkskrant
Categorieën
Spring naar toolbar