Een streepje Wifi!

De laatste leuke fotostrip die in Nederland gepubliceerd werd, was de schaamstreekroman ‘Petit Populair’ van Theo & Thea oftewel Arjan Ederveen en Tosca Nieterink, waarin een reeks porno-clichés van het kaliber loodgieter-neemt-huisvrouw op zo lullig mogelijke wijze in beeld werd gebracht. Dat die lulligheid bij het genre hoort, hebben Ype Driessen en Willem Stam goed begrepen: in alweer de vierde bundeling van ‘Ype + Willem’, die de titel ‘Koek en ei’ heeft meegekregen, wordt de anti-heroïek van de fotostrip grondig gecultiveerd. Het begint al op het omslag, waar Ype en Willem uitgedost als badgasten met bermuda’s, strandbal en opblaaskrokodil tussen de afgevallen bladeren en vliegenzwammen staan. ‘Shit…’, zegt Willem. ‘Herfst’, vult Ype aan.

Een afgebladderd hok

Binnenin gaat het zo verder. Er wordt getut en gehannest met kruiswoordpuzzels, zakken chips, nachtcrèmes en onkookbare recepten, en intussen zijn de laptop en de gsm altijd onder handbereik, want Ype en Willem zijn van de multiscreen-generatie: er moet digitaal gecommuniceerd worden. In het boek onderneemt het duo meerdere reizen – naar New York, naar Berlijn of naar een Zuidfranse camping – en altijd is Ype op zoek naar Wifi. “Ons appartement in New York: een afgebladderd hok ter grootte van een sauna. Elke keer dat we binnenkomen zoeken de kakkerlakken een veilig heenkomen onder onze bedden. Het geloei van de airco zou een comapatiënt doen ontwaken. Maar er is wèl Wifi!” Ype houdt met gestrekt arm zijn mobieltje in een bovenhoek van de kamer: “Ik heb een streepje!” Frappant is ook de strip ‘Horizon’, waar we eerst drie foto’s zien van verlaten zonnebloemvelden onder een strakblauwe lucht. In het vierde plaatje duiken onze vrienden op: “Hebben jullie hier iemand op Grindr?”

Autobiografische homofotostrip

‘Ype + Willem’ noemt zich de eerste autobiografische fotostrip ter wereld. Daar zou je aan kunnen toevoegen dat het ook de eerste autobiografische homofotostrip is, want de geaardheid van de heren is een terugkerend motief. Daarmee is deze reeks een goede aanvulling op ‘Flo’ van Floor de Goede, die inmiddels vijf delen heeft doen verschijnen van zijn getekende autobiografie onder de titel ‘Dagelijkse dingen’, waarin hij verslag doet van (onder meer) de relatie met zijn vriend. De stripjes van Floor zijn schattig, die van Ype en Willem zijn vooral melig, maar dat is eigen aan het medium. Voor elke scène moet worden geposeerd met een overdreven mimiek om de situatie te verduidelijken, en over de uitverkoren foto’s worden vervolgens tekstballonnetjes geplakt met handgeletterde dialogen. Je kunt je niet voorstellen dat je met die werkwijze een serieuze grafische roman zou kunnen maken, al heeft de Vlaamse stripmaker Marc Legendre diverse pogingen daartoe ondernomen. Wie met fotografie werkt, kan naar believen Photoshoppen om de boel te manipuleren en nu en dan doen Ype en Willem dat ook, bijvoorbeeld wanneer ze een Lego-versie van hun leven laten zien. Dat zouden ze vaker mogen doen.

‘Ype + Willem 4, Koek en ei’, Ype Driessen en Willem Stam, Uitgeverij Strip2000, €9,95, ISBN 9789070060183, 3*. Zie ook www.fotostrips.nl. Deze recensie verscheen in augustus2012 in de Volkskrant.

Geplaatst in Volkskrant
Categorieën
Spring naar toolbar