Creëer je eigen jetlag!

Leijer - Niemand de deur uitCrisis is: dat je niet op vakantie kunt en de lange natte zomer thuis moet blijven. Gelukkig bestaat ‘Niemand de deur uit! – Vakantieboek voor thuisblijvers’, met talloze tips om een leuke tijd te hebben in eigen tuin, kruipruimte en (stilstaande) auto. Jeroen de Leijer en Marjolein Schalk, de tekenaars en schrijvers van dit zelfhulpboek, noemen zo’n thuisavontuur een ‘stakantie’ en leggen een grote vindingrijkheid aan de dag om de regenachtige dagen door te komen. Verdeel je huis bijvoorbeeld in tijdzones, met behulp van zwart landbouwplastic tegen de ramen en tijdschakelaars in verschillende kamers: de wc wordt China, de slaapkamer wordt Amerika en de gang is Saoedi-Arabië. Zo creëer je je eigen jetlag. Dit idee sluit mooi aan bij dat van de huiskamerstewardess op bladzijde 113, die de thuisblijvers op representatieve wijze helpt me het fingeren van een vliegreis. Als je niet naar het buitenland kunt, verzin je toch gewoon zelf een exotisch oord? Schalk en De Leijer bedachten het nep-land Mirflop en ontwierpen er een taal bij (‘Vloptar hol vet slet dro met navar?’), bankbiljetten, metrokaartjes, Mirflopse jeugd en Mirflopse andijviestamppot met daarin 1 liter wodka.

Zo gaat het boek door, 160 bladzijden lang, vol geïnspireerde lulligheid á la ‘Kreatief met kurk’ van Arjen Ederveen, met spelletjes, puzzels, strips, een toneelstuk, kleurplaten en recepten. “Leestijd circa 6 weken,” meldt het omslag. De Leijer maakte eerder ‘Eefje Wentelteefjes Vriendenboek’ en ‘Radio Bergeijk, de Complete Dieptepunten’, dus hij weet hoe je zo’n boek vormgeeft: met een fijne pulpy uitstraling en foute typografie.

In 19 afleveringen volgen we in het Vakantieboek de belevenissen van het paar Marie-Cécile Loven-Besterd en Otto Vogelenzang, die vanuit nogal afwijkende perspectieven vertellen hoe zij de stakantie beleven. Otto wil spartaans in eigen huis kamperen en een authentieke beleving ervaren, wat inhoudt dat hij zand strooit in de koelbox zodat de boterhammen lekker knarsen, terwijl Marie-Cécile zich met puberdochter Bambi distantieert en de luchtbedden in de huiskamer verruilt voor de Hästens-matrassen boven. Voor de denkbeeldige terugreis zetten ze vier stoelen in de huiskamer en spreken af dat ze minimaal een uur onderweg zullen zijn. Otto: “Jammer dat Bambi halverwege de rit naar huis van haar stoel stapte om op de bank te ploffen.”

‘Niemand de deur uit! – Vakantieboek voor thuisblijvers’, Jeroen de Leijer & Marjolein Schalk, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 9789076168647, € 15, 4*. Deze recensie stond op 20 juni in de Volkskrant.

Geplaatst in Volkskrant
Categorieën
Spring naar toolbar