Brussels Babel

hilBelgen houden meer van Brussel dan Nederlanders van Amsterdam. Dat zou je kunnen afleiden uit het grote aantal strips dat gewijd is aan de Belgische hoofdstad, zoals het befaamde album Brüsel van Schuiten & Peeters, verleden jaar heruitgegeven, de stripbloemlezing Abruxellation van het collectief Employé du Moi en de gids Bruxelles dans la bd, la bd dans Bruxelles van Thibaut Vandorselaer. En nu is er Bruss.- Brussels in shorts, een bundeling strips van tien auteurs uit verschillende Europese landen die op uitnodiging van literatuurhuis Passa Porta verhalen hebben getekend over de omgeving van de Oude Graanmarkt in Brussel.

Die shorts uit de titel staan voor wat ze in Vlaanderen ‘kortverhalen’ noemen, in dit geval tien geschiedenissen van elk twaalf bladzijden. Ilke Froyen, programmamaker bij Passa Porta, heeft met opzet gekozen we voor de Oude Graanmarkt als rode draad, en niet voor de Grote Markt.”Die zou te gemakkelijk naar historisch Brussel leiden. De Oude Graanmarkt heeft ook een lange geschiedenis. Bovendien is ze niet clean, is er mooie en lelijke architectuur en komt er allerlei volk. Het is een plek met veel lagen.”

Karakteristiek voor de Oude Graanmarkt is de fontein, een 25 meter lange geul die het plein doormidden snijdt: een echt Belgisch gegeven. Van alle tekenaars is de Tsjech Tomas Kucerovsky het meest met de architectuur bezig. Hij noemt Brussel een stad van ‘monsters aan de horizon’, waarmee hij bedoelt dat achter elke straat hoogbouw opdoemt, die van het Atomium bijvoorbeeld. Hij bewondert de art nouveau-gevels, waarvoor bakbeesten van SUV’s staan geparkeerd en ergert zich aan een ander Brussels fenomeen, de “brutalistische betongevels.” Waarbij hij een nauwgezette tekening maakt van prozaïsche puien met spiegelend glas.

Paula Bulling uit Duitsland en Salissou Oumarou uit Niger benadrukken een heel ander aspect van de stad: de multicultuur. In beurtelings blauw en sepia gekleurde aquarellen vertellen ze over een jonge allochtoon die naar de stad is gekomen om een auto te kopen en zich in positieve zin verwondert over Brussel als Babel: op een paginagrote tekening dwarrelen alle talen en klederdrachten door elkaar.

Nog veel bonter wordt het bij Eva Hilhorst uit Nederland en Wauter Mannaert uit Vlaanderen die een ingenieuze plot in elkaar hebben gesleuteld. ‘Hemel & Hel’ heet het verhaal, dat zich afspeelt op twee niveaus. Op de bovenste helft van de bladzijden loopt een meisje al telefonerend door Brussel, waar ze voor 9 euro 20 een bio-notenbrood koopt, laarzen in een etalage bekijkt en bedelaars van zich afschudt. De lezer moet het boek telkens omdraaien om ook de andere helft te kunnen lezen, waar de schim zweeft van een Roemeense vrachtwagenchauffeur die zojuist het kanaal in is gereden. Je houdt er een lichte nekkramp aan over, maar deze dubbele geschiedenis van leven en dood, van shoppen en verzuipen, schetst een mooi beeld van de Brusselse hectiek.

Het wachten is op een vervolg: Amsterdam in shorts.

Bruss. – Brussels in shorts, diverse auteurs, Uitgeverij Oogachtend, ISBN 9789077549766, € 19,95, 152 blz, 4*.

Geplaatst in Volkskrant
Categorieën
Spring naar toolbar