100 x Zone 5300

tattoogirlOp vrijdag 1 februari reserveerde de Volkskrant drie hele pagina’s voor mijn interview met Tonio van Vugt over het honderdste nummer van Zone 5300, tijdschrift voor strips, cultuur en curiosa.

“Ik maakte als student aan de Willem de Kooning-academie met studiegenoten het gekopieerde stripblaadje Barwoel, voor de eigen lol. Omdat de oplage zo laag was – we gingen van 50 naar 200 exemplaren – konden we er lekker mee experimenteren. Begin jaren negentig hadden we met Barwoel een kraam tijdens een stripevenement in Rotterdam en daar maakte ik kennis met Robert van der Kroft, tekenaar van Sjors & Sjimmie. Hij wilde graag een opvolger maken van het undergroundblad De Vrije Balloen uit de jaren zeventig en zocht daar de juiste mensen voor. Ik ben een pizza met hem gaan eten – met mijn jeugdheld – en we zijn bevriend geraakt. Eigenlijk was ik nogal terughoudend over het maken van een groter blad, want met Barwoel voelde ik geen enkele druk. Robert en ik zijn met een stapel tijdschriften rond de tafel gaan zitten om te kijken welke dingen daarin wij het interessantst vonden: niet alleen strips, maar ook film, muziek, literatuur en cult. Robert kreeg veel royalties voor zijn strips en zei dat hij geen derde huisje aan de Franse kust hoefde. Hij stak liever geld in het waarmaken van zijn droom, en dus trad hij in de eerste vijf jaar op als uitgever RTK, Robert Theo van der Kroft. Betapress lieten we de distributie van het eerste nummer doen, in een oplage van 10.000 exemplaren, want we wilden ook mensen van buiten de stripwereld bereiken  – iets dat ons altijd wel gelukt is.

De cover van het eerste omslag is ontworpen door Chris Berg die een klei-tafereel maakte van een haai die door de vloer omhoogbreekt, om aan te geven dat in de Zone onverwachte dingen gebeuren. Als je de cover nu ziet lijkt het of hij te lang in de zon heeft gelegen, maar dat komt omdat de kleuren op het scherm te scherp leken en zijn teruggedraaid. Vergeet niet: we hadden nog niet zo veel ervaring met digitale technieken! Omdat bladen als Kuifje en Robbedoes een mascotte hadden, wilde wij er ook een, en dus ontwierp Benno Vranken een hond die een tijdschrift komt brengen. Voor de Zone moest het natuurlijk wel een bijtertje zijn!

Zone 5300 wordt ten onrechte vaak een cultblaadje genoemd. Onze tragiek is dat we trends vaak signaleren als ze nog cult zijn. We hebben zoiets als Easytune, met Arling & Cameron, al vroeg opgepikt. Ook de ontwikkeling van de autobiografische strip hebben we, met Maaike Hartjes, nauwlettend gevolgd.”

Het complete artikel is heel veel langer, maar ook gekoppeld aan beelden die ik hier niet allemaal kan laten zien. De illustratie is van Serge Baeken en bevat tattoos van zestig stripfiguurtjes die in Zone 5300 hebben opgetreden.

 

 

Geplaatst in Volkskrant
Categorieën
Spring naar toolbar