Stripjournalistiek in het museum

scannen0002De getekende verslaggeving bloeit. Steeds vaker gaan tekenaars in opdracht van kranten, tijdschriften of NGO’s naar gebieden waar het crisis is, of naar plekken die om andere redenen interessant zijn. Met potlood en bloknoot registreren ze gebeurtenissen die ze later, in de eigen studio, tot een reportage monteren. Slow journalism, maar wel met diepgang en reflectie, want wie dagen of weken bezig is zijn indrukken te verwerken, trekt geen haastige conclusies.

Er zijn papieren tijdschriften aan de getekende journalistiek gewijd, zoals The Cartoon Picayune en La Revue Dessinée, maar ook digitale platforms zijn actief: The Cartoon Movement en Symbolia.

Joe Sacco geldt als de pionier van de stripjournalistiek en bezoekt al twintig jaar de fronten van Palestina, Bosnië en Tsjetsjenië. Inmiddels heeft hij navolgers in meerdere landen, waaronder Olivier Kugler in Duitsland en Jeroen Janssen in België. Ook Nederland heeft zijn vertegenwoordigers, die elk een ander segment voor hun rekening nemen. Jan Rothuizen en Jules ‘deden’ Irak en Afghanistan, de Mediaridders richtten zich op de Amsterdamse kraakbeweging. Floor Rieder puzzelt met vraaggesprekken en rechtbanktekenaar Aloys Oosterwijk verrijkt al jaren de krantenpagina’s met actuele tekenkunst.

Stripjournalistiek – De tekenaar als verslaggever! biedt een overzicht van wat er in binnen- en buitenland gebeurt op het gebied van reportage drawing, graphic journalism, documentary illustration en observational cartooning. Vrij vertaald: getekende verslaggeving.

Samenstelling: Joost Pollmann. De tentoonstelling is van 16 december t/m 1 maart 2015 te zien in het Persmuseum te Amsterdam. Zie ook: http://stripjournalistiek.nl/exposities.html

Citaat1:

“De getekende reportage zuigt de lezer direct in het verhaal. Tekeningen kunnen in een oogwenk veel meer informatie bieden dan woorden. Niet alleen in de verhaallijn, maar ook in de details, gezichtsuitdrukkingen, achtergronden geeft de tekenaar veel extra’s mee. Of via kaartjes en schema’s. De lezer ontdekt dit alles in zijn eigen tempo: hoe aandachtiger, hoe meer hij eruit haalt.”

Jeroen Janssen

Citaat2:

“Tekeningen tonen een ander perspectief. Ik ging niet naar Aleppo om met de fotografen te concurreren, zij doen fantastisch werk voor de voorpagina van de krant. Ik zocht een andere invalshoek, een meer menselijke vierde dimensie. Het tekenen is een heel open en eerlijk proces, waarbij de mensen over je schouder kunnen meekijken. Dat is belangrijk, omdat ze zich daardoor niet bedreigd voelen. Ze vertrouwen je en laten dingen zien die je anders niet te zie krijgt.”

George Butler

Geplaatst in Tentoonstellingen
Categorieën
Spring naar toolbar