Letterlijk & Figuurlijk – Strips kun je beter lezen

Op donderdag 8 september 2011 werd een nieuwe, ambitieuze essaybundel van Joost Pollmann gepresenteerd: ‘Letterlijk & Figuurlijk – Strips kun je beter lezen’. Een pleidooi voor een serieuzere kijk op strip, beeldverhaal en graphic novel: verschillende gedaanten van een kunstvorm met een rijk verleden en een veelbelovende toekomst. Onderwerpen die hierin aan de orde komen zijn onder meer de zintuiglijkheid van strips, de opmars van de beeldcultuur en de ruimtelijke compositie van de getekende roman: weg van de plaatjesmuur. Ook wordt er kritisch gekeken naar  onzorgvuldige of bevooroordeelde commentaren op wat – in een moeizame poging de muze op te waarderen – ook wel de Negende Kunst wordt genoemd.

Ter gelegenheid van deze presentatie gaf Pollmann een lezing onder de titel ‘Denkbeelden: de stripmaker als gedachtenlezer’ en reikte daarna het eerste exemplaar uit aan laureaat en broer Peter Pontiac. ‘Letterlijk & Figuurlijk’ werd ter plekke van een rugtitel voorzien door mobiele zeefdrukkerij BlackBox1. Locatie: boekhandel Nijhof & Lee @ Bijzondere Collectie aan de Oude Turfmarkt te Amsterdam. Omslag-illustratie: Shintaro Kago. De vormgeving was in handen van Hansje van Halem en de druk werd verzorgd door Uitgeverij De Buitenkant te Amsterdam. Daar is het ook ook te bestellen voor € 17,50. ISBN: 9789490913137.

 

Om een indruk te geven van de inhoud en strekking van het boek, geven we hier alvast de inhoudsopgave:

Hoofdstuk 1: Namen noemen: over het pleiten voor strips

Hoofdstuk 2: Lachend medelijden: over de humor van strips

Hoofdstuk 3: Grijs realisme: over de ernst van strips

Hoofdstuk 4: De kilt van Kuifje: over de zintuiglijkheid van strips

Hoofdstuk 5: Weg van de plaatjesmuur: over de compositie van strips

Hoofdstuk 6: Met lege handen: over beeldmetaforen in strips

Hoofdstuk 7: Het wankele woord: over beeldcultuur en strips

Hoofdstuk 8: Kitsch in Auschwitz: over een nadeel van strips

Index

‘Letterlijk & Figuurlijk – Strips kun je beter lezen’ verschijnt bij Uitgeverij de Buitenkant en is mogelijk gemaakt door subsidies van het Fonds BKVB en het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten.

Geplaatst in Boeken
Categorieën
Spring naar toolbar