Een indruk van echtheid: stukken over strips

Strips zijn niet meer wat ze geweest zijn: kinderbederf. Het beeldverhaal is bezig aan een onstuitbare opmars richting de volwassen boekenkast. Op alle werelddelen worden strips gemaakt over alle mogelijke onderwerpen. Over stamppot, Proust, de dood van Superman, het leven van Kekkonen, Ouagadougou, boze meisjes, zwakke jongens en Frits van Egters. Om maar iets te noemen, want het hedendaagse beeldverhaal is thematisch net zo rijk als de roman en de cinema. Leitmotiv in de negen essays van ‘Een indruk van echtheid’ is dan ook het verbluffende realisme waarmee strips de wereld te lijf gaan.

Recensie van Karin van Wylick:

“Deze bundel bevat negen essays over het stripverhaal. De grafische roman in dit geval, oftewel de underground of realistische beeldroman. Geen Kuifje en Smurfen, maar wel een verhandeling over de zwerver in de strip, of de rol die zwarten krijgen toebedeeld in het beeldverhaal en over het weergeven van klanken (onomatopeeen). Alle artikelen werden eerder gepubliceerd in een varieteit van media. Deze bundel geeft als dessert een abc van de grafische roman en een short-list van aanbevolen titels voor leken, die kennis willen maken met een ander stripgenre. De auteur heeft zijn sporen verdiend binnen de stripwereld met onder andere de organisatie van de Haarlemse Stripdagen. Het is echter geenszins een incrowd boek geworden. Toegankelijke, interessante verhalen over een volwassen visueel medium binnen de Nederlandse literatuur.”

Inhoudsopgave:
Voorwoord: een mineraal in een sinaasappelschil
Kraut: het boek van mijn broer over mijn vader
Geen muilperen, wel klessebesjes: over het werk van Guido van Driel
Klanken tonen: hoe je geluid grafisch kunt weergeven
Papieren drama’s: strips op de planken, toneel in kaders
Een indruk van echtheid: drie gedaanten van het moderne beeldverhaal
Het Swiebertje-effect: over de dakloze in de strip
Terug naar Ouagadougou: over Afrika en zwarten
Donald was een Duitser: over Carl Barks
Grootheidswaan van een kleinkunst: over stripkritiek
Abecedarium van de grafische roman: met leeslijst

N.B. Een Engelse vertaling van het belangrijkste essay in deze bundel werd onder de titel ‘An art of the real’ gepubliceerd in IJOCA, international journal of comic art.

Uitgeverij Bert Bakker, 2005
ISBN 9789035129429
Te koop bij de auteur
Omslagillustratie: Chris Ware

Geplaatst in Boeken
Categorieën
Spring naar toolbar