Van Gogh en het pact van Gauguin

Op vrijdag 19 oktober wordt het nieuwste boek van Barbara Stok gelanceerd in Groningen: ‘Vincent’, over leven en werken van de man met de zonnebloemen, het oor en de geniale gekte. Mijn recensie staat een dag later in de Volkskrant, maar ik kan alvast verklappen dat  het scenario van Stok deels gebaseerd moet zijn op ‘Paul Gauguin en het Pact van Stilte’ van de kunsthistorici Kaufmann en Wildegans, die vermoeden dat niet Van Gogh zijn oor heeft afgesneden, maar dat Gauguin dat deed uit ergernis over de oeverloze kunstpraat van de Hollander. Grappig is dat de striptekenaar Andrew Wales zich in zijn boek ‘Artist to artist’ door dezelfde theorie heeft laten inspireren. Hoe dat eruitziet, kun je bekijken op http://andrewwales.blogspot.nl/.

Het leven van Van Gogh is vaak verstript, met meer en minder succes, soms getrouw aan de feiten, soms kolderiek: Lambiek die zich afzet tegen Van Gogh en het Lambikisme uitroept! Wie belangstelling heeft voor een lezing over dit onderwerp, kan bij mij terecht…

‘Artist tot Artist’ : Written and Illustrated by Andrew Wales. “This comic book relates several true stories of famous artists from art history including Van Gogh, Gauguin, Cezanne, Renoir, Matisse, and many others. In each one, artists interact with one another. This sometimes results in inspiration, competition, etc.”

Geplaatst in Beeldcultuur
Categorieën
Spring naar toolbar