Steve Dillon en de Hondenlasser

dillon“A comic book bloke”, een stripkerel. Zo noemde de Britse tekenaar Steve Dillon zichzelf op zijn Twitter-profiel. Dat is nogal bescheiden voor iemand die heeft meegewerkt aan een paar van de populairste comics-reeksen uit Amerika: Hellblazer, Preacher en The Punisher. Afgelopen zaterdag overleed Dillon op 54-jarige leeftijd aan een niet nader genoemde ziekte. Het nieuws werd bekendgemaakt door zijn jongere broer Glyn Dillon, die zelf ook striptekenaar is.

Steve Dillon werd in 1962 in de Engelse stad Luton geboren en timmerde al vroeg aan de weg: hij was pas 16 toen hij voor het zwartwitte weekblad Hulk Comic van Marvel UK begon te tekenen. Niet lang daarna kwam hij voor Doctor Who Magazine te werken en creeërde daarvoor de woeste figuur Abslom Daak, een van de vele crime fighters die op zijn pad zouden komen. De bekendste titel waarvoor hij in zijn Britse tijd tekende was Judge Dredd in het tijdschrift 2000 AD.  Eind jaren tachtig was hij de oprichter van het post-punkblad Deadline, dat zich vooral concentreerde op alternatieve muziek, maar ook strips publiceerde van tekenaars die later naam zouden maken, zoals Nick Abadzis.

Een grote meneer werd Dillon vooral in zijn Amerikaanse periode, toen hij samen met schrijver Garth Ennis vele tientallen afleveringen maakte van de serie Preacher. Deze strip verscheen van 1995 tot en met 2000 bij uitgeverij DC/Vertigo. De predikant uit de titel heet Jesse Custer en wat hem onderscheidt van alle andere mensen is de entiteit die  bezit van hem heeft genomen: Genesis, geboren uit de paring van een engel en een demon. Samen met zijn vriendin Tulip O’Hare reist hij door de Verenigde Staten op zoek naar God, die even niet in de hemel was toen Genesis werd verwekt. Custer wil God op het matje roepen!

Als je denkt dat Dillon daarmee zijn surrealistische kruit had verschoten, heb je het mis. Een van de laatste klussen waar hij aan werkte, opnieuw samen met scenarist Garth Ennis, was Sixpack and Dogwelder: Hard-Travelin’ Heroz, een serie waarvoor Dillon de covers tekende. Titelheld Sixpack is een bierslurpende grappenmaker, maar nog gewoontjes vergeleken bij de figuur Dogwelder: deze misdaadbestrijder last dode hondjes vast aan zijn slachtoffers. Dillon koos ervoor om het gezicht van de Hondenlasser schuil te laten gaan achter een spiegelend masker. Na alle superfreaks van DC en Marvel die hij in de loop der jaren van een uiterlijk moest voorzien, had hij zijn eindpunt bereikt.

Geplaatst in Beeldcultuur
Categorieën
Spring naar toolbar