Nieuwe rel om Kuifje en kolonalisme

In 2007 werd bij onze zuiderburen door de student Mbutu Mondondo Bienvenu een klacht ingediend tegen het album ‘Kuifje in Afrika’. Hij noemde  het stripboek ”een belediging voor alle Congolezen”, waarna het Belgische Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding waarschuwde voor ”hyperpolitieke correctheid.” Nu is er een nieuwe rel ontstaan in wat de Volkskrant de belangrijkste kinderboekenbibliotheek van Zweden noemt, gezeteld in het Cultuurhuis van Stockholm. Wegens vermeend kolonialisme moest Kuifje weer eens uit de schappen worden verwijderd, maar na veel protesten is hij er ook alweer teruggekeerd. Wat de Volkskrant in de berichtgeving niet vermeldt, is het volgende: het Kulturhuset (Cultuurhuis) herbergt ook het uitstekende Zweedse stripcentrum, Serieteket, dat is opgericht door de dit jaar overleden Kristiina Kohlemainen. Op zijn eigen blog distantieert Serieteket zich fel van de hysterie in de kinderbibliotheek, TioTretton geheten. Omdat ik jaren met Kristiina bevriend ben geweest, neem ik hier de tekst van Serieteket over (met dank aan de vertaaloptie van Google):

“De positie van Serieteket – met onze eigen bibliotheek als uitgangspunt – is duidelijk: geen zuivering van boeken bij ons. Als volwassen bibliotheek is het niet onze missie om alleen ‘stichtelijke’ literatuur te bieden. We hebben strips en kunstboeken die veel referenties uit het verleden bevatten – inclusief racisme, seksisme, homofobie, geweld, en ga zo maar door tot en met kolonialisme. Deze werken hebben we in sommige gevallen in onze portefeuille omdat ze van historische betekenis zijn, in andere gevallen omdat ze met andere kwaliteiten en deugden tegenwicht bieden aan de beledigende inhoud. In het geval van Kuifje pleiten wij voor de kwaliteit als belangrijkste argument. Los van wat we vinden van de Kuifje-reeks geloven wij niet in het reinigen van cultuur die niet is “goed” is of doet denken aan oude (of nieuwe) vormen van racisme in de werkelijkheid. Een samenleving die haar fouten vergeet zal ze opnieuw te maken, zei iemand. We vinden het belangrijk om de beelden van het verleden te behouden en erover te praten. Veroordeel de stereotypen en vooroordelen, maar gebruik ze als een onderwerp van discussie in plaats van ze te verwijderen.”

Voor de volledige tekst, zie http://serieteketbloggen.wordpress.com/. Serieteket wijst erop dat de plank met Kuifje-albums op tien stappen ligt van de toegang tot TioTretton. Dus wie toch de Krab met de Gulden Scharen wil lezen, hoeft niet ver om te lopen.

Geplaatst in Beeldcultuur
Categorieën
Spring naar toolbar