In januari 1712 werd Utrecht voor even de hoofdstad van de wereld: 50 gezanten uit 28 landen en landjes kwamen met hun aanzienlijke gevolg naar de Domstad om te onderhandelen over de beëindiging van de Spaanse Successie-oorlog. Alleen al de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden had een leger van 120.000 manschappen, maar na tien jaar vechten was een oplossing van het conflict nog niet in zicht. De provinciestad Utrecht, “aengenaem in zijn situatie, vol van gemak”, werd uitverkoren als congreslocatie. Na zestien maanden onderhandelen, feitelijk het begin van de moderne conflictbeheersing, kon de Vrede van Utrecht worden getekend.
Daarmee raakte de Republiek veel politieke macht kwijt en dat is misschien de reden dat de Vrede van Utrecht in ons eigen land helemaal niet zo bekend is. Met een grootscheepse herdenking, 300 jaar na dato, hoopt Utrecht daar iets aan te doen. Een van de feestelijke projecten is het stripboek ‘De dans der gezanten’, samengesteld door de tekenaars van het Utrechtse stripcollectief De Inktpot. Zij zijn voor de historische details geadviseerd door Het Utrechts Archief en geven in een bonte mix van stijlen een indruk van de chaos die de diplomaten-invasie veroorzaakte.
Niel Bongers en Nico Stolk brengen in beeld hoe de raadzaal van het stadhuis werd ingericht voor de belangrijkste besprekingen van de eeuw: met kamerschermen van de schout en zijn schoonmama. Na enig zoeken werd zelfs een rode tafel gevonden! Jan Dirk Barreveld maakte een strip over een onvermijdelijk probleem: dat diplomaten van vijandelijke naties elkaar op straat kunnen tegenkomen. Wanneer de Franse gezant Mesnager op de Maliebaan stuit op de Nederlandse diplomaat Van Regteren, maakt hij hem belachelijk omdat de Nederlanders de slag bij Denain hebben verloren. Van Regteren eet uit woede zijn hoed op en laat een van zijn mannen de lakei van Mesnager slaan: met een witte handschoen. “Tot aan Lodewijk XIV sprak men er schande van.” Fraai is ook een paginagrote prent van Niels de Hoog over Baron van Reede van Renswoude, die ervan werd verdacht een “liefhebber van het quade werk te zijn”. Hij werd in verband gebracht met sodomie-praktijken tussen de ruïnes van de Dom, die door een storm was verwoest. De tekenaar brengt tussen het puin twee elegante heren in beeld die met zakdoekjes naar elkaar zwaaien. “Joehoe!”
Op zaterdag wordt het stripboek ‘De dans der gezanten’ gepresenteerd tijdens de Kunststripbeurs in de Utrechtse Nicolaïkerk. Wie nog meer over deze historie wil weten, bijvoorbeeld waar de hoogwaardigheidsbekleders en hun gevolg woonden en hoe zij zich vermaakten met feesten, opera, gokken, zwarte handel en prostitutie, kan naar de tentoonstelling ‘Hoge Pruiken, plat vermaak’ in Het Utrechts Archief. Maak er een virtuele koetsrit maken of ga zelf aan de onderhandelingstafel zitten om het gezicht van de Republiek te redden.
De tentoonstelling ‘Hoge Pruiken, plat vermaak’ is te zien t/m maandag 25 november in Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28.
De Kunststripbeurs wordt georganiseerd i.s.m. het Holland Animation Film Festival, dat in Utrecht plaatsvindt van 20 tot 24 maart.
Recente reacties