Striptekenaar Bert Bus (1931), die halverwege de jaren vijftig bekend werd met de sf-strip ‘Olaf Noord’ en later naam maakte met ‘Archie, de man van staal’, is afgelopen week overleden in zijn woonplaats Santpoort.
Bert Bus was nog van de generatie tekenaars die geen atelier aan huis had, maar in dienst was van een uitgeverij en als redacteur De Spaarnestad in Haarlem zijn brood verdiende. Aanvankelijk tekende hij patronen voor het vrouwenblad Libelle, daarna kreeg hij de kans om zijn talenten aan het beeldverhaal te wijden. Van 1953 tot 1957 verscheen de science fiction-strip ‘Olaf Noord’ in afleveringen op de achterkant van het tijdschrift ‘Sjors van de Rebellenclub’. De strip was beïnvloed door ‘Flash Gordon’ van de Amerikaanse tekenaar Alex Raymond. Bus was er vroeg bij met zijn futuristische avonturen en publiceerde nog veel meer science fiction-reeksen, zoals ‘Cliff Rendall’, ‘Stef Ardoba’, ‘De banneling van Nimmorac’ en ‘Russ Bender’. Bijna al zijn stripverhalen werden gepubliceerd in ‘Sjors’ en later ook in de ‘Eppo’.
Voor veel stripliefhebbers is de naam Bert Bus vooral verbonden aan de serie ‘Archie, de man van staal’, over een goudkleurige robot die met krokodillen stoeit of het knuffeldieren zijn. Er zit wel iets ironisch aan die associatie, want de eerste zeven Archie-albums werden geschreven door E. George Cowan en getekend door Ted Kearon uit Engeland. Ze verschenen vanaf 1963 in Nederlandse vertaling en pas vanaf 1971 nam Bus de serie over. Hij zou uiteindelijk wel tien albums voltekenen, waarvan ‘Archie in de ijstijd’ uit 2004 de laatste is.
De Santpoortse stripmaker keek graag ver vooruit of heel ver terug. Na zijn pensionering hield hij zich als lid van de Archeologische Werkgroep Velsen bezig met de opgraving van Fort Velsen en werkte mee aan een historisch stripboek over de Romeinen. In 2010 werd hij daarvoor benoemd tot Ridder in de Orde van oranje Nassau.
Bert Bus is 86 jaar oud geworden en werd afgelopen vrijdag in besloten kring begraven.
Illustraties:
Vroege sf van Bert Bus, uit het album ‘Opstand op Venus’ (1953).
Recente reacties